Verkiezingskoortsstondigheid

De klaagmuur

roodpotloodJa, we kunnen memmen over de verkiezingen. Waarom moest Alexander de stekker uit het (beademingstoestel van de) regering trekken? Want nu moeten we op 13 juni alweer naar het kiesbureau. Niet dat het veel moeite kost om te gaan stemmen, maar we moeten gaan. En als landje van oude koeien in vergeten sloten, halen we daarom een aantal jammerklachten van de klaagmuur:

 • hoe zit dat met het elektronisch stemmen?
 • waarom stemplicht?
 • de politici zijn alleen maar zakkenvullers; nieuwe verkozenen, nieuwe zakken

Welke muur?

En voor wie moeten we stemmen, zo grommen we verder? Want,

 • de groenen zijn onrealistisch
 • de blauwen denken alleen aan de (bedrijven van de) hoge pieten
 • de rooien doen niet anders dan staken (en geld verbranden als ze het vinden)
 • de tsjeven willen katholieker zijn dan de paus (en da’s tegenwoordig moeilijk)
 • de zwarten zijn neo-nazi’s
 • de NVA’ers (zijn dat de bruinen?) die stonden in den oorlog aan de verkeerde kant, dus staan ze nu ook wel aan de verkeerde kant

Programma’s

Ik zal maar onmiddellijk toegeven: ik weet het ook niet voor wie of welk programma ik ga stemmen. In deze centrum-link-rechtse wereld heeft elke partij wel interessante ideeën, maar ook absolute no-go-gedachten. Want wie wil niet

 • dat de kerncentrales dichtgaan en we onze energie alleen nog uit propere bronnen halen (of liever nog een litertje Mexicaanse Golf-olie of een kerncentrale bij het kinderdagverblijf van uw kleinste)?
 • dat de economie aangezwengeld wordt, zodat we Griekenland, Portugal, Spanje en Hongarije niet achterna gaan (maar hoeveel uur per week, jaar per leven wil u méér werken of hoeveel wil u minder verdienen)?
 • dat er geïnvesteerd wordt in mensen, in goeie ziekenzorg voor iedereen (maar hoeveel wil u gans uw leven betalen voor Wallonië of voor al dan niet-geregulariseerde vreemdelingen terwijl u tot uw 65 moet werken om maar een klein pensioentje over te houden)?
 • dat de welvaart behouden blijft, dat er een begrotingsevenwicht komt (maar tot welke prijs)?
 • dat er iets gedaan wordt aan de onveiligheid (of zijn gewapende overvallen en schietpartijen met oorlogsmunitie in onze steden voor u faits divers?), dat criminelen strenger bestraft worden én hun straf ook moeten uitzitten? Dat buitenlandse criminelen hard aangepakt worden? (is er fundamenteel iets op tegen dat zij daarbij hun rechten in dit land verliezen)?
 • dat Vlaanderen sterk blijft staan en niet lam gelegd wordt door een constant neen (of maakt het u niet uit dat Brussel verfranst, dat er geld uit uw portemonnee naar Wallonië gaat, maar dat de plichten niet volgen? werkloosheidsuitkering?)

Spannend

Maar ik ben reuzebenieuwd. Echt. Ik hou van de spanning, van het geknetter. Dat het vonken gaat geven, dat weten we nu al. En dat allemaal dankzij de crisis. Want draai het of keer het: iedereen voelt de crisis, en uiteindelijk gaat het over centen, over wat krijg ik en wat moet ik geven?

Dus ja: ik ga zondag stemmen, maar ik weet nog niet wat gekleurd. En de weken die volgen zullen opwindende weken worden als een familiefeest met vele vetes.

4 reacties op “Verkiezingskoortsstondigheid

 • 10 juni 2010 om 19:40
  Permalink

  Ik ben er nog nooit zo hard mee bezig geweest als nu, en nog heb ik het gevoel dat ik, hoe ik ook stem, er een beetje spijt zal hebben.
  Waar zijn ze nu met de NGA?

 • 10 juni 2010 om 19:41
  Permalink

  Daar moet nog ergens een ‘van’ tussen.

 • 11 juni 2010 om 9:51
  Permalink

  Ah, vrienden, vertrouw op mij… Ik heb het antwoord…
  Zal jullie vanavond eens overtuigen zie!

 • 11 juni 2010 om 10:18
  Permalink

  Sofie for informateur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *