Tips voor een gebruiksvriendelijkere Electrabel Online Energiedesk

Dat ik in het verleden al problemen gehad heb met de Electrabel Online Energiedesk is ondertussen geweten.  Ik krijg zo nu en dan ook nog eens een commentaar van mensen die het helemaal niet nodig vinden om te verifiëren op welke site ze zitten en daarom maar al hun elektriciteitsproblemen (inclusief inschrijvings- en factuurgegevens, adres…) in hun commentaar jakkeren.  Misschien kan ik eens een post beginnen met de titel “Gebeurt het wel eens dat uw alarminstallatie zomaar afgaat?”.  Ik ben benieuwd of ze dan ook hun adres en alarmcode zouden achterlaten.  Een Web 2.0 experimentje, iemand?

Ik dwaal af.  Ik heb een paar dagen geleden mijn eindafrekening van Electrabel gekregen.  Ik wou toch een paar zaken verifiëren en dus heb ik nog eens een poging gewaagd op de Electrabel Online Energiedesk.  Eerst met mijn bestaande account, waarvan ik mijn passwoord liet resetten.  Ik kreeg het nieuwe paswoord per mail:

electrabel01

Moet ik dat paswoord exact overtypen? Kunnen jullie het nog moeilijker maken?  Maar er is meer uitleg:

electrabel02

Kleine eindverhandeling van een licentiaat informatica na inname van geestesverruimende middelen.  Waarom kunnen jullie niet meteen de juiste link vermelden, de link naar de login pagina?

Ik volg exact wat mij opgedragen word (is het punt op het einde van mijn paswoord deel van het paswoord of duidt dat het einde van de zin aan?), maar kom uit op:

electrabel03Wat ik ook probeer, ik krijg hetzelfde antwoord. Er is dus nog niets veranderd sinds mijn eerste problemen.  Het gebruikersinterface ziet er ondertussen wat anders uit, maar de miserie is nog steeds dezelfde.

Geen nood, denk ik dan.  Ik maak gewoon een nieuwe login aan met mijn (dezelfde) klantgegevens.  Dit schijnt te lukken, zij het mits wat UI-elementen die mij frustraties opleveren, maar mijn stress-niveau is al wat gestegen sinds mijn eerste pagina-bezoek van vandaag.

Ik krijg een bevestigingsmail met een link die ik moet aanklikken en die mijn nieuwe account zal activeren (zo’n dingen kunnen ze dus toch, zij het alleen bij nieuwe accounts en niet als je je paswoord wil resetten).  Ik mag aanloggen met mijn nieuwe login-gegevens en krijg volgende boodschap:

electrabel03a

Tuut? Obelix, Asterix? Moet ik dit begrijpen? Natuurlijk niet, da’s een foutboodschap. Da’s een boodschap waaraan ik geen boodschap heb.  Het wordt nog beter. Na een paar keer proberen krijg ik dit:

electrabel04

Ah, er wordt iets gedaan aan de gebruiksvriendelijkheid? Ik sta helemaal te popelen.  Voor niets, blijkt even later.

Een paar tips dus voor de Mijn Energie-mannen:

 1. Zorg dat alle functionaliteit werkt; probeer eens verschillende scenario’s uit;
 2. Zorg dat je in een formulier met de TAB-toets van het ene invoerveld naar het andere komt en niet naar een label
 3. Steek een hyperlink naar de homepage achter het logo op elke pagina
 4. Zorg dat die “bad Oblix” boodschappen verdwijnen.
 5. Stuur in de mail om het paswoord te resetten, een activatie-link en niet een hele uitleg over welke links een mens moet aanklikken op de site.
 6. Huur een usability consultant in voor al de rest.

Ik ben benieuwd of Electrabel zoals andere bedrijven zijn weg gevonden heeft in het bloglandschap.

3 reacties op “Tips voor een gebruiksvriendelijkere Electrabel Online Energiedesk

 • 16 augustus 2008 om 11:30
  Permalink

  Waar is de tijd dat we nog zaten te fakken aan het electrabel online forum. Remember?

 • 16 augustus 2008 om 12:18
  Permalink

  Absoluut… I remember those days. Ik vraag me af of dat forum zelfs ooit gebruikt is.

 • 26 maart 2009 om 15:33
  Permalink

  wanneer mijn computer on-line is met internet,breekt electrabel in en stuurt mij energietips, ongevraagd! Kan dat zomaar?Woredt dat dan niet erkend als een pop-up? Graag reactie van electrabel (en anderen?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *