Het kritische compliment

De Jungleboys van Tmoederschip hebben het mij gisteren al horen verkondigen, ik wil mijn vaardigheden in het uiten van het kritische compliment aanscherpen.

Foto: Cher op haar lelijkst Het kritische compliment is (naar verluidt) de ideale manier om een vrouw te complimenteren.  Zeg haar nooit dat ze hemels prachtig is, want dan vindt ze jou een slijmbal van de eerste ‘trekking’.  Je moet bij elk compliment een kritische opmerking over haar maken:

Dat bloesje staat je prachtig maar die schoenen zien er een beetje goedkoop uit.

Da’s dus scoren.  Ze gaat daardoor niet zweven, want met dat kleine puntje van kritiek breng je haar weer met beide voetjes op de grond.  Bovendien brengt dit een gesprek op gang waar je je kennis van schoenlapperij in kwijt kan.
Welke kritische opmerking je maakt is van geen belang, zolang het maar over haar uiterlijk (inclusief kleding) gaat.  Vrouwen zijn immers altijd onzeker over hun uiterlijk; zelfs wanneer al hun vriendinnen gezegd hebben dat ze die schoenen absoluut moet kopen, kan je haar hier nog in prikkelen door ze af te doen als tweedehands uitziende solden uit den Aldi.

Het kritische compliment is zeker niet te verwarren met complementaire kritiek, waar vrouwen een broertje aan dood hebben.  Zeg dus nooit:

Ik zeg het maar om jou te helpen: als je die broek aan hebt, zien de mensen dat je dikke kuiten hebt.

Fout: je bent immers het compliment vergeten.

Overdrijf niet in de kritiek.  Zeg dus niet:

Ik vind jouw haar superleuk, maar die bek van jou staat daar zo scheef onder.

Anderzijds kan je niet groot genoeg gaan in het compliment, zolang je er maar iets kritisch aan toevoegt (dat kritische zorgt ervoor dat ze even haar kluts kwijt is waardoor de rest zoet binnengiet).  Je kan zelfs ad lib combineren:

Dat kleedje zit je als gegoten, je borsten staan er mooi geaccentueerd in; alleen een beetje jammer van dat motief, da’s wat passé, maar draai je eens om, goh, je kontje staat er perfect strak in.  En hoe heet jij eigenlijk?

Met deze theoretische kennis op zak ga ik eens aan het werk.

9 reacties op “Het kritische compliment

 • 16 juli 2008 om 11:46
  Permalink

  Jij bent echt een relatie goeroe! Is dit plotse inspiratie of heb je een paar rake meppen gerkregen van je wuvve?

 • 16 juli 2008 om 13:31
  Permalink

  @moosability: laten we zeggen dat het de ervaring van de relatie is. Bovendien ben ik ervaringsdeskundig OpMijnBekGaan.

  @endelamangen: Wout heeft blijkbaar veel nodig 😉

 • 19 juli 2008 om 15:22
  Permalink

  Lees en leer van een vrouw: de enige complimenten die werken zijn complimenten van iemand die bekend staat om zijn kritische geest. Vrouwen (mannen waarschijnlijk ook) zullen altijd dat punt van kritiek onthouden en vergeten dat ze ook een compliment hebben gekregen.

 • 19 juli 2008 om 17:40
  Permalink

  @xaro: en nochtans heeft het bij jou telkens gewerkt…

 • 19 juli 2008 om 18:53
  Permalink

  Ik beschouw u dan ook als een man met een kritische geest.

 • 4 augustus 2008 om 9:53
  Permalink

  Helaas moet ik Xaro gelijk geven, vrouwen vergeten het compliment en denken alleen nog maar aan de kritiek, maar het kan wel een goed begin zijn voor een tof gesprek! Maar of je er effectief een vrouw mee binnenhaald, hou ons op de hoogte! :p

 • Pingback: Dat rijdt wel lekker | Jimability

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *