Splijt de werkmensheid

Je hebt twee soorten mensen op de werkpiste: uitvoerders en creatievelingen.  De woorden zijn onhandig gekozen, ik weet het.  Hou je vooral niet in om een beter paar te suggereren, want dit koppel heeft misschien al een vertekende connotatie alsof het een beter is dan het andere, wat ik niet geloof.

Een uitvoerder geef je een specifiek omlijnde taak en die weet zij perfect uit te voeren.  Zij zal tot het uiterste gaan om de details van de taak in ultimis in te vullen.  Geef haar de opdracht om je auto te wassen en zeker de velgen niet te vergeten en je zal je er achteraf kunnen in spiegelen en het achtergebleven blaadje spinazie van tussen je tanden halen.  Vraag haar niet om met een hamertje, beiteltje en zaagske de auto te wassen, want zij zal zich de stoppelharen uit de oksel trekken van frustratie.

Een creatieveling daarentegen moet je vrij laten.  Geef hem de exacte omschrijving hoe hij zijn job moet uitvoeren en zijn tenen krullen van verveling.  Omdat hij het haat zich te vervelen, zal hij veeleer tijd steken in het uitzoeken hoe je de taak op een andere, snellere, productievere manier kan uitvoeren.  Dat hij daarna geen tijd meer heeft om die taak op die alternatieve manier te volbrengen, is voor hem bijzaak.  Dat kan hij dan weer doorgeven aan een uitvoerder die staat te popelen om dit met accurate finesse… uit te voeren.

Ik ben een creatieveling, ik mis soms de finesse om te voltooien, dat weet ik en daar werk ik aan.  Maar duw mij niet in een keurslijf van vaste uren, en zeker niet als ik daardoor elke dag uren moet aanschuiven in de file.  For what reason?  Omdat dit niet te verdedigen zou zijn tegenover Het Team (wat in dit geval slechts een virtueel begrip is).  Ik kan pas in een team geloven als niet iedereen hetzelfde is; anders zijn we slechts een legbatterij… met zijn allen in de file, met de paashaas op de hielen.

2 reacties op “Splijt de werkmensheid

  • 8 juli 2008 om 15:45
    Permalink

    Zijn de uitvoerders bij jullie toevallig allemaal vrouwen ofzo?

  • 8 juli 2008 om 17:06
    Permalink

    Afgezien van de kuisvrouwen, keukenpersoneel en masseuses… zijn het hier bijna allemaal mannen en manwijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *