Morantisch

Ubud, Bali.

Wat is dat toch met vrouwen? Gisteren, toen we helemaal groggy, week, murw en voos gemaakt waren door een opperbeste massage, kregen we het diner opgediend bij het zwembad (kleine opmerking tussendoor: in het hotel is er op dit moment een yoga-… eh… congres… eh… yogatraining van een paar dagen aan de gang. We krijgen ontbijt en diner nooit in de eetzaal, waarschijnlijk om interferentie tussen deze pure geesten en onze zieke, perverted minds te vermijden… Graptsje) We kregen niet zomaar het diner aan het zwembad opgediend. Neen, het zwembad was stemmig (=nauwelijks) verlicht. Er stonden kaarsjes rondomrond en op tafel. Er lagen bloemblaadjes op tafel en vooral het was alleen, ALLEEN voor ons twee. Mijn synapsen linken “met zijn tweeen”, “kaarsjes”, “weinig licht” en “stemmig verlicht zwembad in een relaxhotel aan de andere (zonnig warme) kant van de wereld” tot 1 woord:

R O M A N T I E K

Maar blijkbaar niet bij Iza. De eerlijkheid en het eerbare integriteitsprincipe (ahum, make room for it!) gebieden mij om te schrijven dat voor mij “met zijn tweeen” en “kaarskes” al een Pavloviaanse romantiekgedachte teweegbrengen (inclusief ongecontroleerd kwijlen). Dus met zijn tweeen gaan luisteren hoe Yves Leterme het complete Beowulfverhaal voorleest in de oorspronkelijke taal: OERSAAI. Zet daar een kaarske bij: ROMANTIEK. Een kaarske gaan branden in de Sint-Hieronymuskapel in Erwetegem-Zuid: dodelijk. Met zijn tweeen? Pure gestileerde vorm van romantiek. Al mag er in laatste geval ook wel een dekentje en een potteke vaseline bij (zodat ik de kaarskes in hun houdertje krijg).

Maar bon, voor Iza moet dat meer zijn, en ik weet tot op heden niet wat. Al gaf ze aan dat het woord “romantisch” moet vallen. Gebruik in de zin, dus ik moet zeggen: “wat vind ik het romantisch fijn om hier met jou te zitten”. En kijk de Romantiekfee komt langs en alles is morantisch. Iza zal het allesbehalve romantisch vinden dat ik dit alles hier schrijf, maar zeer geeerd publiek, ik zoek bijval. Help mij haar te verstaan (in commentaar onderaan dit artikel). Als dat niet romantisch is van mij.

Vanmorgen hadden we dus (weer romantisch) ontbijt op ons terras met pannenkoekjes en palmbomen (de eerste ter consumptie, de tweede als sfeermaker op de voorgrond). Het valt me reuze mee, het ochtendhumeur van Iza.

Ontbijt op ons terras

We hebben vandaag vriendelijk bedankt voor de optionele trips naar plantages, vulkanen en olifantentempeltjes (deze laatste had ik gezien mijn imposant figuur wel graag bezocht). In plaats daarvan zullen we gaan shoppen in Ubud. Ik dank Shiva, Vishnu en Maya de Bij voor deze prachtige gelegenheid om mijn weerzin, afkeer en tot artistieke creaties inspirerend ongeduld, op die manier te tarten. Maar, aangezien Iza de dag begonnen is zonder gigantisch ochtendhumeur, zal ik haar opperbeste stemming niet vergallen. We worden met de shuttlejeep van het hotel naar het centrum gebracht, althans tot de 300 meter voor de hoofdstraat. Want de straat ernaartoe ligt onderbroken, die wordt opnieuw geasfalteerd. Op het laatste stukje zijn wel honderd mannen en een brommertje vrouwen (allen in sarong en met hoedje op) druk bezig met bamboe en vlechtwerk. Ze maken grote constructies, tribunes, zo lijkt het, en een grote toren. Er is een grootse crematie gepland op 15 juli. Ruim een maand op voorhand worden er voorbereidingen getroffen. Het is dan ook geen crematie voor Wayan Modaal, het gaat hier over de koning van Ubud.

Vlechten

Toren

[Begin Informatief Blok]
De mensen op Bali (ik weet niet hoe het zit met Islamitisch Java) worden bij overlijden begraven. Dan krijgt de familie 3 maand de tijd om de voorbereidingen voor de crematie te treffen. Die drie maanden zijn ook nodig om familie die elders woont (zelfs in andere landen) bijeen te krijgen. Na die tijd wordt het lichaam weer opgegraven en wordt er een hele ceremonie gehouden. Uiteindelijk wordt het lichaam gecremeerd. Omdat niet iedereen de kost van zo’n crematie kan betalen, worden deze ook uitgevoerd voor verschillende overledenen tesamen. Maar voor de koning van Ubud is dit natuurlijk niet nodig.
[Einde Informatief Blok]

In Cafe Lotus, waar het personeel niet zo vriendelijk is, maar het zicht op de lotusvijver en achterliggende tempel dit compenseren schrijven we kaartjes naar het thuisfront.

We zoeken naar een goed internetcafe, maar hier in Ubud is dat een hele opdracht. Niet dat er geen zijn, integendeel, er zijn er zoveel, en ik vermoed dat ze allemaal dezelfde internetlijn gebruiken, want het gaat voor geen meter vooruit. Na 5 cafes geven we het op, jullie zullen wat langer op onze schrijfsels moeten wachten. Teleurgesteld gaan we een sapje drinken in een loungerestaurant met Balinese keuken (Arys Warung) waar we overheerlijke hapjes geserveerd krijgen.

Kaartjes schrijven in Café Lotus

We stappen terug naar ons hotel. De tocht van een paar km is niet eens zo ver, maar de warmte, de vochtigheid, het stukje klim en het voortdurend moeten ontwijken van honden, valt ons toch zwaarder dan verwacht. Het wemelt hier (in Bali) van de honden. Ze liggen overal, in het midden van het trottoir, op het midden van de rijweg aan een ander te ruiken of zichzelf te krabben, maar ze zijn zo mak dat ze voor de dood niet uit de weg gaan.

Omdat we niet als hevige transpiratoren willen aankomen bij de massage, nemen we eerst een douche. Onze massage is ongeveer dezelfde als gisteren maar ze wordt beeindigd met een bloemenbad (met zicht op rijstterras). De avond is echter ondertussen gevallen…

Bloemenbad

Bloemenbad jiza

Veel tijd om van dit o zo romantisch bad te genieten, hebben we niet, want de shuttle van het hotel staat al te wachten om ons naar een Balinese dansvoorstelling te brengen. In tegenstelling tot wat we in Yogyakarta (Java) gezien hebben, is deze voorstelling veel kleinschaliger. In de voortuin van een tempel zit een 20-tal muzikanten te spelen. In het licht van deze twee kleine spots komen de dansers Barong- en Krisdansen uitvoeren. Superschattig is de dans van de meisjes. Ik schat ze maximum 9 jaar, maar hun bewegingen zijn al zo ongelooflijk mooi, verfijnd en bijna perfect synchroon.

Orkest Draak

Meisjes Engel

Heks doden

Na een uurtje komt de chauffeur van het hotel ons ophalen. Hij vraagt of we liever in, dan wel buiten het hotel willen eten. We willen liefst gewoon naar het hotel. Een telefoontje en 10 minuten later staat ons tafeltje klaar, volledig bedekt met bloemblaadjes, kaarsjes overal aangestoken. Het is een diner voor ons alleen. Romantiek?

4 reacties op “Morantisch

 • 15 juni 2008 om 7:18
  Permalink

  Helaas, ik kan enkel maar mijn medeleven betuigen bij dit ontluisterende verhaal.
  Na de virus-memorycard horror-saga, mondt dit veelbelovend romatisch verhaal uit in een onvervalst familiedrama. Het is alsof ik kijk in spiegels zo groot als olifanten, hoe pijnlijk herkenbaar zijn die scenes. En maak je geen illusies, het is zoals met het belgische nationale voetbalelftal … het betert niet met de jaren!

 • 15 juni 2008 om 12:02
  Permalink

  Wat een heerlijke hoop geef je ons 🙂

 • Pingback: Twin | Jimability

 • Pingback: Merci | Jimability

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *