Resorteren

Lovina, Bali

Ze hebben mij niet gehad, de muggen. Iza daarentegen was voor hen als een zoet, knapperig chocoladebroodje voor een uitgehongerd vrijgezel na een avondje spotten: krokant van buiten met lekkers van binnen. Iza heeft dan ook op de meest onverwachte plaatsen op haar lichaam bezoek gehad van moeder de zuigster: de muis (van haar hand), bijvoorbeeld.

We ontbijten nauwelijks: Iza’s darmjungle heeft nog steeds een verstoorde flora; ik heb het nu al veel te warm om veel binnen te krijgen: ik hou het dus maar bij een paar toasts, een bordje gemengd fruit, een pannenkoek met ananas en een gemengd vruchtensapje plus kopje thee. Kolonisten van weleer zouden hier hartelijk om lachen. Omdat de Indonesiers dollars in hun ogen hebben wanneer ze naar je kijken (kan je het hen eigenlijk kwalijk nemen?) wordt het gevoel dat je op een bepaalde manier ook een koloniaal bent, alleen maar bevestigd. Voor beide partijen. Toch?

Vandaag verhuizen we naar een ander hotel in Lovina. We trekken naar een resort waar er een spa aan is. De mensen vragen ons waarom we maar 1 nacht in hotel R blijven. We antwoorden hen dat we naar een ander hotel in Lovina gaan. En als ze dan vragen hetwelke (want ze vragen door, Indonesiers willen alles weten) dan wordt er al eens een wenkbrauw opgetrokken of een oog dichtgeknepen tegen de zon. De vraag is eigenlijk niet waarom we maar een nacht in hotel R blijven, de vraag is waarom we maar 2 nachten (en geen drie) in het resort blijven en de overnachting in R niet gewoon overslaan! Het antwoord is dat het te duur is voor onze geldbeugel, maar dat is iets wat je hen natuurlijk niet kan vertellen, want voor hen zijn we zo rijk als de zee diep is. Laten we eerlijk zijn: wij Europeanen zijn met hen vergeleken schandalig rijk.

We hebben nog een paar uurtjes alvorens de chauffeur ons oppikt, dus lopen we langs het strand en gaan we een winkeltje annex piepklein tea-roompje binnen. Er is ook het achterterras dat uitgeeft op een slordig riviertje, plaats voor 12 toeristen. In de rivier komen af en toe krokodillen voor, aldus de gerante, iets wat mij ten zeerste verbaast want het riviertje is niet breder dan een geoefend sportman kan verspringen, en de diepte lijkt mijn enkels niet te kunnen onderdompelen. Maar zoals met alle vreemde krachten op deze eilanden, neem ik het zekere voor het onzekere en bestel ik K3-braaf een kopje thee en deel ik met Iza een gebakje. Het winkeltje dat eco-trendy is en thee, koffie, zeep en incense verkoopt is helemaal in het groen gestoken. Ook het terras, de stoeltjes, kussens, kopjes & bordjes gaan van lentefris naar snotgroen.

Iza in 't groen Paling in 't groen

Ik drink voornamelijk thee, dat zal elke kennis, vriendmens en familieheerschap kunnen beamen, en hier in Indonesie is dat niet anders. Ik heb mij via Iza laten wijsmaken dat het drinken van koude dranken in een warm en vochtig klimaat juist het averrechtse effect heeft: je zou er namelijk nog meer van gaan zweten. Dus laat ik dat uit (ijskoude dranken drink ik sowieso niet) en les ik mijn dorst met warme thees. In het begin krijg ik dan wel een opstootje van vocht in de porien, maar daarna lukt het me aardig om mijn zilte vocht niet in het rond te sproeien. Ik dacht, het is misschien fijn om u dat mee te geven als extra informatie.

Onze rit naar het volgende hotel duurt exact 11 (elf) minuten, inclusief in- en uitladen van de kilo’s overbodige bagage (want we laten veel wassen). Het contrast met het vorige hotel is scherp, maar vriendelijk zijn ze overal. Na een welkomstdrankje (met alcohol! ah, ja, hier op Bali mogen ze in tegenstelling tot Java alcohol serveren) betreden we onze bungalow. Mijn orale laadklep valt open: wat een heerlijke kamer. Er zijn twee douches: eentje binnen en eentje buiten (ommuurd zodat je neit in je blote boeddha voor iedereen te kijk staat -zo libertijns is Bali nu ook weer niet). De kuier is nog niet buiten zijn fooi aan het wegmoffelen of ik sta al deensedog-naakt te douchen: een heerlijk bevrijdend gevoel. Geen schroom, wel stoom. Daarna gaat het naar het zwembad. Overal liggen bloemetjes, sommige gewoon van de struiken en bomen gevallen, sommige lieflijk neergelegd aan nisjes, verlichting, Boeddha-beeldjes, in mooie compositie in grote potten, … En van sommige bloemen moet Iza ondanks protest foto’s maken. Het is relaxen met de grote X.

DSC_7348

Doesj

Jezus met de balsemblomme

5 reacties op “Resorteren

 • 11 juni 2008 om 20:17
  Permalink

  hallo daar!!! leuk te horen dat jullie zich daar ook vermaken!nog veeel plezier toegewenst en de groetjes van ishka en co! :p

 • 11 juni 2008 om 20:20
  Permalink

  Heey!

  Ik zie dat het jullie daar erg bevalt he maar dat is ook logisch he in zo’n land als Indonesië.
  Mama is blij het te horen(en te lezen :p)dat jullie zich amuseren.
  Verder nog vééél plezier en genot van jullie prachtige reis in Indonesië.

  Nog veel Belgische groetjes!!!

 • 11 juni 2008 om 20:42
  Permalink

  Dag Jongelui
  Als ik zo de foto’s bekijk krijg ik zin om direkt naar daar te vliegen, maar dan zonder muggen en met véél wc papier, maarja achteraf bekeken moet je het geheel nemen zoals het is denk ik , dat maakt het zo apart.
  Vele groetjes uit jullie vaderland(je)

 • 11 juni 2008 om 23:15
  Permalink

  hi schatjes,

  ik heb 2 prangende vragen:

  1.op welke duistere paysite moeten we zijn om de douchefoto’s van J’s rijzige (of is het reizige) body te zien 🙂

  2.wanneer vind je in boeddha’s naam nog tijd om te bloggen met die drukdrukdrukke reisagenda?

  Karon

 • 12 juni 2008 om 4:31
  Permalink

  Mijn hartje doet reeds “rikke-tikke-tik” bij het zien van die Balinese “schoonheid-met-bloempje-in-het-haar” !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *