DoS aanvalletje

Ik kreeg daarnet een mailtje van mijn hosting partner (wat bekt dat lekker) dat de server waarop deze blog draait lijdend voorwerp geworden is van een DoS aanval.  Een goeie (ouwe) Denial of Service aanval.

Omdat ook ik mijn baksteentje wil bijdragen aan het populariseren van techniek, technologie en wetenschappelijk besef (bekt al iets minder lekker), hier dus een piepklein uitlegje over zo’n aanval.

Het komt er op neer dat vermaledijde figuren (de hackers) enorm veel informatie oproepen van een op Internet aangesloten computer.  Ze doen dat met programma’s die honderdduizenden keren de webpagina (of andere internetinfo) van bv. Jimability opvragen.  Omdat er zoveel aanvragen tot informatie binnenkomen op die beklagenswaardige server, krijgt die de hik en krijgt een normale mens geen pagina meer te zien.  Ze gooien met andere woorden de server plat.

Om het met een analogietje te zeggen: stel een mens een vraag en hij kan antwoorden. Stel hem honderden vragen tegelijkertijd en zijn oren beginnen te flapperen tot ze van zijn hoofd vallen of hij de lucht in gaat. 

Het servertje waarop deze blog draait heet vanaf nu Dumbo.

5 reacties op “DoS aanvalletje

 • 22 mei 2008 om 15:22
  Permalink

  Dank je voor de bijdrage!
  Kan dat ook met pakweg 1 weblog ipv met de server? Met een programma zoveel info vragen van 1 blog dattie platvalt of met zijn oren gaat flapperen?
  De mijne verdwijnt immers af en toe en ik vraag me nog steeds af hoe dat komt..

 • 22 mei 2008 om 15:41
  Permalink

  In hosting environments (d.i. waarbij meerdere klanten gebruik maken van eenzelfde server) zou het zeker kunnen. Alleen moet je je altijd de vraag stellen waarom hackers zich de moeite zouden getroosten om precies JOUW website plat te leggen. Ze richten zich liever op de hosting firma zelf.

  Het probleem dat jij hebt kan aan zoveel factoren liggen. Een mogelijkheid is dat jouw wordpress installatie op die server ineens zoveel rekencapaciteit vraagt waardoor er een veiligheid opschiet en jouw blog ‘verdwijnt’. Rest natuurlijk de volgende vraag: waarom wordt er veel rekencapaciteit opgeëist. Mijn eerste idee (maar dat zal je waarschijnlijk zelf al uitgeprobeerd hebben): plugins, template, WP-versie. Is er een regelmaat in dat verdwijnen?

  Ikzelf had bij mijn vorige hostingpartner ook veel problemen (connectie naar database die wegviel, of mijn blog die pokketraag ging). Sinds ik ‘verhuisd’ ben, ben ik daarvan verlost.

  Nog een tip: schrijf je in op http://mon.itor.us/ (zij checken constant of je site nog online is, en zoniet, krijg je een mail, je krijgt ook een mail wanneer die weer up&running is).

 • 22 mei 2008 om 15:59
  Permalink

  vandaar dat ze windows van naam gaan veranderen in winDOS.

 • 22 mei 2008 om 16:15
  Permalink

  En vroeger was het winDOOS.

 • 23 mei 2008 om 17:11
  Permalink

  Dat is een goede tip! Doe ik meteen. Ja, de laatste tijd verdwijnt mijn blog minder en ik héb ergens idd iets verwijderd, maar typisch: ik weet niet meer wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *