MIX Essentials

Logo: Mix EssentialsDe MIX Essentials tour deed vandaag België aan en viel prompt neer in Louvain-la-Neuve. Niet mijn favoriete bestemming, alleen al omdat ik na meer dan 2 uur babespotting in de file niets meer gezien had dan het type zakenmensen dat met zijn ene hand de krant en met de andere hand zijn neusholtes uitpluist.

MIX Essentials is de verkorte versie van MIX 08, de Microsoft conventie die bijna twee maand geleden in Las Vegas gehouden werd over Microsoft’s visie rond het web, of zoals ze het zelf verwoorden: “The Next Web Now”.

Of ik Now echt veel Next Web gezien heb, is maar de vraag.  Het draaide de ganse dag rond rich user experiences, maar hoe je die ervaringen als ideeën laat opborrelen kwam nauwelijks aan bod.  Maar daarover verder meer.  Belangrijkste boodschap van MIX lijkt mij dat developers en grafische designers niet langer naast elkaar hoeven te leven.  Zorg dat ze met elkaar praten gedurende het ganse project.  Dat kan je o.a. vergemakkelijken door hen de tools te geven die ze individueel nodig hebben, tools die op elkaar afgestemd zijn en met elkaar werken: Expression voor de designer en Visual Studio voor de developer.  Dat Microsoft nu ook de grafische designer onder de arm wil nemen, moge duidelijk zijn.  Alleen lijkt er mij nog een enorme weg af te leggen om designers te overtuigen om hun habitat van Mac en Adobe suite te verlaten (ook al is dat zelfs niet helemaal nodig).

Laat ik de sessies die ik gevolgd heb overlopen.

Opening Keynote sessie door Luc Van de Velde en vrienden

Zeer algemene sessie over het samenbrengen van grafische designer en developer.  We zouden de verhalen hierover genoeg horen tijdens de sessies.  Demo’s die moeten aantonen dat alles makkelijk en snel te doen is in een vlotte samenwerking tussen designers/developers schieten hun doel voorbij als je een mooi ogende applicatie wil maken in tien minuten tijd: ofwel krijg je een lelijke applicatie, ofwel werk je zodanig vlot met copy & paste dat “makkelijk en snel” wel een heel lege invulling krijgt.

Ik ben niet overtuigd van het gemengde profiel “deviners”.  Sprekers uit latere sessies zullen mij gelijk geven.

SeaDragon is omgedoopt tot Deep Zoom.  Het is al langer geweten dat ik daar heet opgewekt van loop.  Moet ik toch eens uitproberen in Silverlight.

De Nederlandse gastspreker (van wie ik de naam vergeten ben) had zelfs zijn volledige PowerPoint presentatie in Deep Zoom gemaakt, een absoluut mooie manier om presentaties te visualiseren.

Catherine Heller had het in haar korte 15 minuten over Windows Live als een platform.  Ze beschreef de mens als een verzameling relaties, interacties, herinneringen en locaties.  En natuurlijk biedt Windows Live met Messenger, Mail, maar ook met Live Earth mogelijkheden om die verzamelingen gestalte te geven.

Truvofrontman (de gasten van de goudengids en wittegids) toonde vervolgens hun implementatie van de goudengids met Live Messenger.  Je voegt een truvocontact toe aan je messenger die je typische goudengidsvragen kan stellen.  Die toont je dan bv. een restaurant in Snaaskerke.  Niet echt een demo van the next web.  Been there, done that.

Building RIAs with Silverlight 2 door Tim Heuer

Opsomming van wat er nieuw is in Silverlight 2 ten opzichte van vorige versie: een heleboel.  Zoveel zelfs dat je je gaat afvragen waarom Silverlight 1 ooit uitgebracht werd.  Eindelijk de mogelijkheid om een textbox control te gebruiken.

Beauty & The Geek door Ian Griffiths & Paul Dawson

Goeie sessie over hoe het nu écht in praktijk werkt, die samenwerking tussen developer en designer, gebracht door een developer en een designer.  Als Milky Way, lekker licht en luchtig, zoiets kan er altijd tussendoor.  Een presentatie gegeven door gasten die dit met verve doen, vlot, doorspekt met de typsich Britse humor.  Maar ook met goeie tips (als developer moet je er steeds aan denken wat je kan doen om het de designer mogelijk te maken het project te tweaken) en de bevestiging dat echte deviners, developers die ook goeie designers zijn en omgekeerd, in een ander sterrenstelsel moeten gezocht worden.  En leuk voor mij: de Deep Zoom Composer, voor als je zelf Deep Zoom projecten ineen wil hacken (ga ik zeker doen, alleen niet meer deze nacht)..

Virgins, Spaceships & Total Experience Design door Paul Dawson

Mijn favoriete sessie van deze dag.  De designer aan het woord, maar niet superveel over grafisch design, wel over interaction design.  De sessie deed me qua stijl denken aan de Hillel Cooperman sessie die ik tijdens PDC 05 gezien heb.  Heel fleurig, intens, vlot en enthousiast gebracht, met een presentatie die vooral haar kracht haalt uit de manier waarop de ideeën gevisualiseerd worden.  De tekst op de slides is eerder subtekst.  De beelden spreken en Paul skate er ons doorheen.  Voor mij was deze sessie te kort.  Maar Paul moest plaats maken voor Steve.

Closing Keynote door Steve Ballmer

Ach ja, we hebben hem eens live gezien, den Steve.  En hij heeft ons zijn email adres gegeven, zoals we dat van Bill Gates natuurlijk ook al kenden.  Maar ik deel de visie niet van Steve dat over 10 jaar àlle entertainment digitaal zal zijn.  En dat je tegen je tv zal kunnen zeggen: “Marc, wat vond je van dat doelpunt?” en dat je televisie dan intelligent genoeg zal zijn om Marc op te zoeken in je adreslijst, te kijken of Marc beschikbaar is en dan een live communicatie op te zetten.  Ik weet het niet.  Maar, Steve, misschien moet je in dit land niet te snel met spraakherkenning komen aanzetten.  Er lopen nog een proces met hoge visibiliteit daaromtrent.

Ik heb Steve aan het dansen gekregen, heel schuchter zette hij twee vluchtige danspasjes, ook al is hij zijn monkey dance beu.  Op mijn vraag of Microsoft ook interaction design tools zal inbrengen na de grafische design tools als Expression, repliceerde hij dat dergelijke tools inderdaad nog ontbreken.

Update: 25/04/08 14:31

Foto: Silverlight mok uit de goodies bag Ik was nog vergeten zeggen dat we ook een goodies bag gekregen hebben. En wat zat er in, naast reclame voor Microsoft?  Een Silverlight mok. Het had iets anders mogen zijn, want ik heb ondertussen een goeie verzameling van dergelijke dingen.

Foto: Silverlight mok tussen andere Microsoft mokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *