[ ‘tWijfinmij-week ] Deel 6: Wat mannen niet begrijpen

Laat ik eerst beginnen met wat vrouwen niet begrijpen: dat er niets is dat mannen niet begrijpen. Of voor wie de dubbele negatie niet genegen is: Mannen begrijpen alles. En als ze het nog niet begrijpen, dan analyseren en deconstrueren ze het tót ze het begrijpen.  Begrijpen ze niet hoe een atoomklok werkt, dan halen ze die uit elkaar, steken ze hem terug in elkaar tot ze het begrijpen (en moffelen ze de vijzen die ze overhouden weg in hun werkbak voor de volgende keer wanneer ze een vijs te kort hebben, bv. als zij weer eens zo’n kutkast uit die kutikeawinkel moest kopen die zij met haar kutauto niet vervoerd kreeg maar waarvoor hij wel de ganse kutzaterdagvoormiddag tussen de blèrende kutkinders moest gaan rondlopen en waarvoor hij al een ganse kutnamiddag de haren uit zijn kop trekt omdat hij dat kutding niet in elkaar krijgt terwijl er gewoon 3 kutvijzen tekort zijn en zij gewoon met haar kutvriendinnen gaan kutshoppen is maar als hij vanavond zijn beloning opeist dan heeft ze ineens zeer aan haar kut.  Kutkut!)  De man is het prototype van de modernistische mens.

troubledpope Kom bij een man met een probleem en hij lost het op.  Zij komt bij hem omdat ze met iets zit, omdat ze wil delen, een issue, een gedachte, een gevoel dat-niet-helemaal-hard-te-maken-is-maar-dat-er-wel-is (zijn enige gevoel is er één dat altijd hard te maken is).  Hij ziet twee mogelijkheden:

 1. het is helemaal geen probleem (waar maakt zij zich druk over?);
 2. het is wél een probleem en de oplossing ligt natuurlijk voor het grijpen (dat ze daar nog niet eerder aan gedacht heeft!).

Maar ze had er zelf natuurlijk ook al aan gedacht (waarom komt ze hem daar dan mee lastig vallen, en mag hij nu graag verder kijken naar tv? En niet ondertussen nog wat zitten doormekkeren over haar ideeën terwijl ze ook nog wat van het nieuws meepikt en met een halfscheel oog de wetenschappelijke “Heeft hij nog genoeg aandacht voor mijn noden (in bed)”-test uit de Cosmo naleest.)  De vrouw is het prototype van de postmodernistische mens.

Is er dan niets dat mannen niet begrijpen? Misschien toch wel:

 • Waarom vrouwen hen niet begrijpen (een ja is een ja, een neen is een neen, duidelijk toch?);
 • Wat er toch zo boeiend is aan boeken als “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus”. (mannen zijn te begrijpen, vrouwen niet. Punt.);
 • Wat het verschil is tussen dolfijngrijs en duifgrijs terwijl de muren van het toilet toch in kakbruin komen;
 • Waarom vrouwen met zijn tweeën naar het toilet moeten gaan terwijl ze er niet tegenkunnen dat een ander hen hoort plassen/keutelschieten;
 • Wat het nut is dat hij helpt in het huishouden terwijl zij achteraf de gerechten komt bijkruiden of de stofzuiger nog eens uithaalt omdat er nog twee verdwaalde kruimels achtergebleven zijn;
 • vul zelf maar aan.

Maar ook daar laat de mannelijke intelligentie ons niet in de steek: het antwoord op al die vragen ligt in de vrouwelijke logica, de heilige Graal, bewaakt door de Vrouw en verboden terrein voor elke man.

 

[ Deze post is geschreven naar aanleiding van de wijvenweek.  Ik probeer deze week ’t wijf in mij aan het woord te laten in mijn persoonlijke ’t Wijf In Mij Week, waarbij ik de dagthema’s volg van de wijvenweek. ]

Een reactie op “[ ‘tWijfinmij-week ] Deel 6: Wat mannen niet begrijpen

 • 31 maart 2008 om 20:06
  Permalink

  Ik ben niet gaan shoppen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *