Hugo Claus is niet meer maar zal altijd blijven

Foto Hugo ClausIk werd op ouderwetse manier op de hoogte gebracht: ik kreeg een smsje van een vriend met het korte bericht: "Hugo Claus is niet meer."

Zo’n gore 15 jaar geleden kwam ik uit de Sint-Pietersabdij en passeerde een grijzende rijzige man.  Hij stond te schuilen in het portiek.  De gutsende regen hield hem tegen.  Ik herkende hem en vroeg of hij mijn paraplu wou gebruiken.  Hij antwoordde met zijn prachtige, diepwarme stem:

Het druppelt voor iedereen, jongeman.

Ik heb hem daarna nooit meer in ’t echt gezien.

Neen, ik kan mezelf geen Hugo Claus-kenner noemen.  Ik heb maar een paar boeken, gedichten en toneelstukken gelezen.  Zijn vlotte schrijfstijl vond ik heerlijk; de manier waarop hij praatte, innemend.

Ja, ik kan best zeggen dat ik hem zal missen.  In alle eerlijkheid, een beetje.  Weten dat het oeuvre van de man hier stopt.  Geen Nobelprijs(nominatie) meer.  Het verdriet van België heet vandaag Hugo Claus.

Laten we 1 regel stilte houden:

 

en dan elkaar zijn teksten voorlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *