Kloof

We zijn dan wel al lekker met usability en interaction design bezig, maar bekijken we ook wel de digitale kloof?  Op de vorige World Usability Day in Mechelen kwam reeds een sterk signaal uit het publiek: wat doen we eraan om de ouderen te laten meegenieten van nieuwe evoluties.

Ook ik uitte mijn bedenkingen tijdens de sessie van Microsoftman Wim van Winghe over de usability tricks in Vista, tricks die -zo opperde ik- voornamelijk beschikbaar zijn in de zwaardere versies van Vista, en die dus een uitermate performant systeem vereisen: lees, nieuwe, zware computer.  We blijven aan een blitzsnelheid besturingssystemen en programma’s ontwikkelen die steeds sneller, steeds zwaardere computers vereisen.  Wie blijft het geld ophoesten om dat telkens te volgen? 

Vandaag lees ik dat het ICT-kostenplaatje de kloof in stand houdt, en hoe!  Maar liefst 28% van de Belgen werkt nooit met een computer.  Een op drie Belgen heeft zelf geen computer.  Het artikel stelt wel dat de digitale kloof kleiner wordt, zij het tergend langzaam.

Maar wat is de digitale kloof?  Als we die definiëren als de kloof tussen wie een computer gebruikt en wie niet, dan kunnen we misschien stellen dat die kleiner wordt.  Maar wie gebruikt nog een verouderde computer?  En wat als we idiomen gebruiken die eigen zijn aan nieuwe evoluties?

Laat ik een voorbeeld geven.  We hebben allemaal geleerd dat een web pagina verschillend is van een desktop applicatie.  Als we op een webpagina iets willen veranderen aan een tekst, dan moeten we zoeken naar een tekstveld en een “Versturen”-knop.  Maar met de komst van Web 2.0 en AJAX-technologie is dat niet meer zo.  Kijk naar flickr waar we de titels van onze foto’s kunnen aanpassen door ze gewoon aan te klikken (en een simpele ‘enter’ bevestigt de wijziging zelfs zonder dat de pagina opnieuw ingeladen moet worden).  En deze ‘nieuwe’ technieken sijpelen dan weer door in andere programma’s (kijk naar het gebruik van links in desktop applicaties).

Meer nog, computers zijn overal tegenwoordig, ook als ze het uitzicht niet hebben van een computer.  Als ik 15 jaar geleden naar televisie zat te kijken en iets wou opnemen, volstond het mijn videorecorder aan te zetten, het kanaal te kiezen en “record” in te drukken, een actie die 1 à 2 seconden duurde.  Als ik dat vandaag wil doen met mijn DVD/HD-recorder, dan duurt dit meer dan 10 seconden.  En waarom?  Omdat het ding moet booten… als een computer.  En er zijn nog wel meerdere apparaten die computers geworden zijn, met de typische grilligheden van een computer.  En dan zie je dat mensen die weinig ervaring hebben met computers, meer en meer moeite gekregen hebben om die apparaten te bedienen, en vaak afhaken.  Hebben we dan niet juist de kloof vergroot?

2 reacties op “Kloof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *