Greylisting

Ik kreeg een mailtje van mijn email provider dat er binnenkort gestart wordt met greylisting.  Mail wordt dan initiëel geweigerd door de mailserver (op SMTP niveau met een “retry later”).  De mailserver van de verzender probeert dan opnieuw (afhankelijk van de instellingen van die server kan dat snel of traag gaan).  Tweede keer wordt de mail wél toegelaten.  De filosofie hierachter is dat veel van de spam programma’s geen gebruik maken van legitieme mail servers en dat die programma’s geen poging zullen doen om de mail nog eens te sturen.  Wanneer ze dat toch zouden doen na een kwartiertje, is de mail al door antispam filters gevlagd als SPAM.

Ik hou mijn hart vast.  Ik heb namelijk zelf problemen gehad toen Yahoo zijn strikte greylisting introduceerde.  Geen van mijn yahoo contacts kon nog email van mijn ontvangen.  Handig.  Zij konden mij blijkbaar ook niet op een whitelist toevoegen.  Handig.  En zelfs herhaaldelijke pogingen om Yahoo te contacteren over dit probleem brachten mij in circulaire probleemsituaties.  Handig.

Ik vraag me dus af of ik niet meer problemen ga krijgen, dan dat er opgelost geraken.  Wat als SPAM programma’s slimmer worden, en mails gewoon twee keer versturen met een tussenpauze van 1 minuut?  Ik ken de technologisch achtergrond niet genoeg om uit te maken of zoiets zou helpen.  En wat als ik mezelf registreer op een site en moet wachten alvorens het activatiemailtje in mijn inbox terecht komt alvorens met de site te kunnen werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *